چرا درختان گیلاس به یکباره خشک می شوند؟
درختان گیلاس بسیار زیبا هستند و دارای میوه های بسیار خوش طعم و پرخاصیتی می باشند،اما چرا درختان گیلاس به یکباره خشک وبی آب می شوند؟
این اتفاق شاید برای هر کشاورز و باغداری که درباغش درخت گیلاس دارد اتفاق افتاده باشد و برایش جای سوال بوده که این خشکی ناگهان به چه دلیل است.
زمانی که درختان گیلاس خشک می شوند، می تواند علت های زیادی را شامل شود.
بیماری های زیادی هستند که باعث خشکی درختان گیلاس می شوند و ما برای تشخیص این بیماری ها و آفات باید نحوه خشک شدن درخت را رصد کنیم .
انواع خشک شدن درختان گیلاس
خشکی درختان گیلاس بر حسب موقع و شرایطشان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که درادامه به این مبحث می پردازیم:
خشک شدن درختان گیلاس در تابستان:
زمانی که شما درختان خود را در منطقه ای کاشت نموده اید که دارای تابستانی مرطوب زمستانی با سرمای کم است ،امکان خشکی این درختان در نیمه دوم تابستان می تواند بسیار بالا باشد و دلیل این خشکی شیوع بیماری مونیلیوز است .
مونیلیوز یکی از بیماری های قارچی شایع درختان سنگی ،درختان گیلاس ،درختان آلو و زرد آلو است که در ادامه این مقاله مفصلا درباره اش توضیح داده ایم.
خشک شدن درختان گیلاس در پاییز
زمانی که درختان گیلاس شما در نیمه اول پاییز شروع به خشک شدن کردن باید بدانید که آها به بیماری کوکومیکوز دچار شده اند .
این بیماری یکی دیگر از بیماری های قارچی شایع برای درختان گیلاس است،که برای جلوگیری از شایع شدن آن باید از انجماد شاخه ای در ماه های زمستان استفاده کنید.
سوسک ها
سوسک ها یکی دیگر از علت های خشکی درختان گیلاس هستند.زمانی که سوسک ها را بر رویدرختان گیلاس مشاهده کردید باید منتظر خشکی درختان خود باشد.
درختان پیرگیلاس به دلیل ضعف بن زمانی که مورد حمله سوسک ها قرار می گیرند دیگر نمی توانند جان سالم به در ببرند اما درختان جوان خوش بنیه با کمک دارو ها و سم پاشی های مکرر می توانند در مقابل این آفت خشن مقاومت کنند.
خشکی ناگهانی و به یکباره درختان گیلاس
دلیل این خشکی ناگهانی می تواند گرم شدن ریشه باشد .
بیماری مونیلیوز یکی از علت های خشکی درختان
مونیلیوزیکی از بیماری های قارچی است که توسط باد و حشرات در فصل بهار زمانی که درختان گیلاس شکوفه کرده اند به درختان انتقال داده می شود و اگر به موقع از شیوع این بیماری جلوگیری نشود می تواند درخت را خشک کند.
بیماری مونیلیوز را می توان عمده ترین و مهمترین علت خشکی درختان گیلاس دانست.
زمانی که افت مونیلیوز به درخت سرایت می کند از طریق پشت گل ها به درون درخت نفوذ کرده و باعث ایجاد خشکی سرشاخه ها ،شکوفه ها و برگ ها می شود.
محیطی که دارای رطوبت زیاد است می تواند مساعد ترین شرایط جهت شیوع این بیماری باشد ،باران های پی درپی بهاری نیز یکی از عمده ترین موارد شیوع بیماری مونیلیوز بشمار می آیند.
زمانی که درختان گیلاس در مناطق نیمه خشک و کوهستانی رشد می کنند کمتر درگیر این بیماری می شوند.
بجز درختان گیلاس درختان بادام ،آلو ،زردآلو نیز از درختان میزبان این بیماری بشمار می ایند.
برای خرید نهال ارقام آلبالو ریشه کشت بافت مقاوم به بیماری ها و آفات می توانید به نهالستان یشیل نهال مراجعه کنید.
علائم بیماری مونیلیوز
برای اینکه بتوانیم بیماری مونیلیوزرا تشخیص بدهیم باید از علائم و نشانه های آن آگاه باشیم.
درختان گیلاسی که به این آفت دچار می شوند ابتدا شکوفه های آنها تحت تاثیر قرار می گیرد وآنها را خشک می شوند به طوری که انسان فکر می کند شکوفه ها تحت تاثیر سرما به این روز افتاده اند.
با پیشرفت بیماری برگ ها خشک شده و بر روی شاخه ها حلقه های سیاهی به وجود می آید.
مهمترین راه تشخیص این بیماری می تواند خشک شدن برگ ها اما نیوفتادن آن از درخت باشد .
اگر درختان گیلاس شما به این آفت دچار شدند در اولین مرحله باید اقدامات لازم را برای پیشگیری از شیوع بیماری انجام دهید و برای این کار تنها 10 روز زمان دارید زیرا در اثر شیوع بیماری نهال گیلاس شما در عرض مدت یک ماه کاملا خشک می شود.
جهت خرید ارقام نهال گیلاس می توانید با نهالستان یشیل نهال در ارتباط باشید .
چگونه از شیوع بیماری های خشکی درخت گیلاس پیشگیری کنیم ؟
زمانی که وجود اولین نشانه های خشکی دردرخت را مشاهده کردید که این درواقع خشک شدن برگ های درخت است باید اقدام به قطع شاخه های آلوده کرده و سپس کل درخت را با قارچ کش های حاوی مس سم پاشی کنید .
شاخه های جدا شده باید خارج از فضای باغ سوزانده شوند زیرا قارچ های وارد شده با درون شاخه ها در همان لحظه خود را نشان نمی دهند.
از دیگر اقدامت کلی که می توان برای حفاظت از درختان گیلاس انجام داد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- رعایت فاصله کاشت در زمان کاشت نهال گیلاس (حداقل چهار متر)
- استفاده از نهال پایه رویشی اصلاح شده گیلاس که در مقابل بیماری ها دارای مقاومت بالای هستند.
- سم پاشی قبل از شیوع بیماری
- جلوگیری از رشد بیش از حد و هرس به موقع واصولی
- تمیز کردن پوست در حال کنده شدن در پاییز
- حذف علف های هرز از پایه درختان گیلاس
- اگر در اطراف باغ شما زمین های متروکه و یا درختان میوه سنگی وجود دارند از سم پاشی پرهیز نکنید.
توجه داشته باشید که وجو بهاری خشک باعث نمی شود که بیماری از بین رفته باشد .درواقع هوای خشک مانع از بیداری اسپورهای قارچی بر روی درختان گیلاس است و ززمانی که تابستان شروع شود و باران های فصلی باعث ایجاد رطوبت کنند درختان شما با شیوع آفات و بیماری های قارچی روبه رو خواهند شد .
پس برای پیشگیری از این بیماری ها بهتر است قبل از شیوع و بیداری درختان خود را با قارچ کش های حاوی مس سم پاشی کنید.
جمع بندی
با توجه به دانستن بیماری های قارچی و احتمال شیوع بیماری های که باعث خشک شدن و از بین رفتن نهال گیلاس می شوند باید برای پیشگیری و درمان آنها تمام راه های مربوطه را که در بالا ذکر شد امتحان کنید و به یاد داشته باشید که قبل از شیوع بیماری و با مشاهده اولین نشانه های بیماری از آنها جلوگیری کنید زیرا شیوع آفات و بیماری ها باعث ایجاد خسارت های جبران ناپذیری خواهد شد .
همچنین به یاد داشته باشید که رعایت اصول و قواعد کاشت و پرورش در امر کشاورزی باعث می شود درختان شما از بروز این گونه بیماری ها در امان بمانند.
بدون دیدگاه